Vakantievoorbereiding

'Blauw-water-zeilen' in de Middellandse Zee

Tekst Jaap Blok
Tekening Bart Kamphuis
‘De Pipi Langkous'-methode of toch maar goed voorbereid?
Vakantie zonder stress. Deze tips kunnen je helpen om goed voorbereid en relaxed op vakantie te gaan. Lees deze blog van Jaap Blok van Zeilschool Zuiderzee om te leren hoe!
De feestdagen zijn voorbij, de grijze Nederlandse lucht doet zijn winterse plicht, en jij droomt van een zomerse ontsnapping. Buiten is het waterig koud, maar in gedachten wordt de Middellandse Zee met zijn azuurblauwe wateren, betoverende baaitjes, en gezellige vissershaventjes al realiteit. Je ziet voor je hoe je de gehuurde boot klaarmaakt voor een avontuurlijke tocht.

Vol enthousiasme open je je laptop om de kosten van een boot in Griekenland en Kroatië te bekijken. Ja, het is een flinke investering, maar bedenk eens: geen campings of hotels meer nodig! Je beseft dat je eigenlijk een camper op het water huurt, en de kosten 'per hoofd' vallen dan eigenlijk best mee.

Natuurlijk kijk je naar de kosten van de boot en de vliegtickets. Misschien overweeg je met de auto naar Kroatië te gaan, waar de havens dan weer iets duurder zijn. Kosten voor boot, reis en havengeld zullen uiteindelijk niet veel schelen. Je bespreekt met je reispartners wat je hebt gevonden en je ideeën worden vol enthousiasme ontvangen.

Gezamenlijk bespreken jullie wat er nodig is en bereiden jullie avontuur voor. De plannen worden steeds realistischer en jullie komen tot een aantal vaststellingen. Je moet bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen voordat je veilig de Middellandse Zee kunt bevaren, en er is meer dan dat.
Het Vaarbewijs
Eerst en vooral, een vaarbewijs is cruciaal. Het ICC (International Certificate of Competence) is niet meer weg te denken. De tijd dat je in Griekenland met je bibliotheekpas kon faken dat je een erkend vaarbewijs had is voorbij. Nu moet je een ICC tonen aan het verhuurbedrijf, anders krijg je de boot niet mee. Of je moet ter plekke een schipper inhuren, die weliswaar de verantwoordelijkheid voor het varen overneemt, maar jij blijft verantwoordelijk voor de risico's.
Motormanoeuvreren
Motormanoeuvreren lijkt op het eerste gezicht niet ingewikkeld. Je hebt immers ervaring met het inparkeerproces van een auto en hebt ook wel eens op een sloepje door de Amsterdamse grachten gevaren. Hoe moeilijk kan het zijn? Je denkt aan de 'Pipi Langkous-methode' en voelt je zelfverzekerd.

Maar er komt meer bij kijken dan simpelweg sturen en gas geven. Inzicht in de invloed van wind op de boot, de keuze van je parcours op basis van windoriëntatie, juiste snelheid, tijdig gas geven of remmen (gashandling), bescherming van de boot, correct werpen en vastleggen van lijnen (schiemannen), bedienen van het anker of gebruik van een mooringline. En als je dat allemaal begrijpt, is het communiceren van je plan en het verdelen van taken aan boord niet te onderschatten.
Zeilen
De zeilprincipes van een kajuitjacht zijn echt niet heel anders dan de principes op een valk. De windkoersen blijven hetzelfde en reven bij te veel wind moet ook op een valk. Maar toch is er wel degelijk een verschil. Voor jou is het misschien helemaal niet belangrijk om ‘the magic last half knot’ uit je boot te persen, maar veilig hijsen, strijken, reven en ontreven is toch wel belangrijk. Het is niet onverstandig dit ook eens op een kajuitjacht in Nederland te doen voordat je in Griekenland voor het eerst op kajuitzeilboot stapt.
De tijd dat je in Griekenland met je bibliotheekpas kon faken dat je een erkend vaarbewijs had is voorbij.
Flottielje of bare-boat?
Flottielje of bare-boat? Flottieljevaren biedt gezelschap en begeleiding, waarbij een schipper op het moederschip helpt bij routeplanning, havens reserveren, assisteert bij het afmeren, en eventuele problemen helpt oplossen. Gezelligheid staat voorop, en je leert andere zeilliefhebbers kennen. Bare-boat varen daarentegen geeft je de ultieme vrijheid om je eigen route te bepalen.
Ons advies: ga goed voorbereid op reis
Als iedereen nog steeds enthousiast is en jij de laptop openklapt en serieus gaat zoeken naar boten, kijk dan ook hoe je je vaardigheden alvast in Nederland kunt bijspijkeren. Ga op zoek naar een goede training. En als je besluit een training te boeken, doe dit dan bij een door het CWO-erkende vaarschool. Laat je goed informeren over wat je daar kunt verwachten.
Jouw doel is binnen handbereik
Liggend in een pittoresk Grieks vissershaventje. Met een lach en een drankje in je hand in de kuip van je boot glimlachen en bedenken hoe dit idee een half jaar geleden tot stand kwam. Je dromen laten uitkomen. Veilig genieten van fantastisch azuurblauw water met je familie en vrienden.
Vakantievoorbereiding bij Zeilschool Zuiderzee?
Droom jij ervan om zelfstandig met een zeiljacht te kunnen varen? In Nederland of op de Middellandse Zee en te genieten van een heerlijke vakantie met gezin, familie en vrienden? Wij bereiden je voor op een zorgeloze en onvergetelijke vakantie! Kijk voor meer inforamatie Zeilschool Zuiderzee.
Meer blogs