Over ons

Zeilschool Zuiderzee is een initiatief van Jochem Ploegmakers en Jaap Blok. Twee van de meest ervaren zeilinstructeurs in Nederland die de handen ineen hebben geslagen om samen een zeilschool op te richten met de focus op kwaliteit en plezier.
 • Jochem Ploegmakers
  "Leren zeilen is veel fouten maken en het is aan mij om ervoor te zorgen dat die fouten veilig en met plezier worden gemaakt."
  Zeilen en watersport zitten in mijn bloed.
  Op de zeilschool in Heeg waar ik zelf heb leren zeilen werd ik instructeur en sindsdien heb ik me ontwikkeld tot zeilprofessional. In het vaarseizoen zit ik vrijwel dagelijks op het water als instructeur of opleider. In de wintermaanden ben ik eindredacteur van verschillende zeilboeken (o.a. Leidraad voor Kajuitjachtzeilen) en geef ik theoriecursussen.

  Jochem is al 25 jaar gediplomeerd (zee)zeilinstructeur, examinator voor het CWO op kajuitjachten (tidal & non-tidal) en TKN-docent.
 • Jaap Blok
  "Rust en een lach… Op het water geweest, is het nooit de vraag of het leuk was. De vraag is: welke vorm van leuk was het?"
  Op of onder water (duiken) voel ik me thuis. Of het nu in Nederland op zoet- of zout is, op de Middellandse Zee of in het Caraïbisch gebied. Ik houd van uitdagen, lesgeven en van groepsdynamiek en vind het fantastisch mijn passie voor zeilen met jullie te kunnen en mogen delen.

  Jaap is sinds 5 jaar gediplomeerd en professioneel zeilinstructeur. Na meer dan 20 jaar ervaring op zeiljachten, koos hij ervoor van zeilen en lesgeven zijn beroep te maken.
 • Andere instructeurs?
  "Nobody is perfect but if you can sail, you are pretty close."


  Jochem en Jaap staan aan het roer van Zeilschool Zuiderzee, maar zetten ook regelmatig andere instructeurs in. Deze instructeurs zijn enthousiast en deskundig met een eigen vaardigheidsniveau van tenminste van CWO 4. Zij hebben vele jaren zeilervaring en meer dan voldoende didactische en sociale vaardigheden om als schipper en instructeur op te treden. De instructeur is er op getraind om jou alles te laten oefenen en zal het roer bijna niet aanraken. Jij krijgt de kans om in je eigen tempo en op de bij jou passende manier te leren, hiervoor mag je in bij ons in een veilige omgeving fouten maken.

Zeilles voor beginners en (ver)gevorderden

Zeilschool Zuiderzee is een kleine zeilschool die vanuit Enkhuizen hoogwaardige zeillessen verzorgt op het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee. Er wordt gestuurd op kwaliteit van de cursussen, niet op volume. De cursisten krijgen les van zeer ervaren instructeurs, die ook aandacht houden voor het plezier in zeilen, de watersport, de natuur en het één zijn met de elementen.

Zeilschool Zuiderzee is een zeilschool voor alle mensen die willen leren zeilen van bevlogen en ervaren instructeurs, voor iedereen, van beginners tot (ver)gevorderden.
Use the wind and see the world.