Specifieke zeilcursus

alle niveaus

Manoeuvreren op de motor

Voor wie
Deze specifieke training is voor jou als jij je nog zekerder wilt voelen in het varen van een zeiljacht op motor.
Wat leer je
Hoe maak je gebruik van de wind, welke lijnen zijn belangrijk, hoeveel gas kan je geven om optimaal te varen? Hoe maak je gebruik van het wieleffect van de boot, hoe 'parkeer' je de boot veilig en comfortabel in een box of aan een wal? Allemaal onderwerpen die aan bod kunnen komen. Jij bepaalt samen met de instructeur de daginvulling, gericht op jouw specifieke vraag!
Aantal cursusdagen
De cursus duurt één dag. Je boekt de instructeur en de boot voor jezelf. Er wordt wel van je verwacht dat je een maat meeneemt. Dit kan zijn een zeilvriendin of vriend of familielid. Dit zorgt ervoor dat de instructeur zich kan focussen op de training en jouw leerwens en zich minder bezig hoeft te houden met het ‘maten’.
Prijs
Manoeuvreren op de motor (dagtraining)
ma t/m do € 490 pd
vr t/m zo € 590 pd

De cursus wordt in principe op maandag gegeven.
Wil je een andere dag? Neem dan contact op via zeilen@zeilschoolzuiderzee.nl.

 • Voor max 4 personen.
 • De prijs is inclusief brandstof, koffie en thee.

alle niveaus

Zeiltrim

Voor wie
Lei-oog iets naar achter of naar voren, overloop naar loef of naar lij? Hoe zat het ook al weer? Wil je meer begrijpen over zeiltrim en dit in de praktijk oefenen dan is deze dag voor jou!
Wat leer je
In het kort: Je leert hoe je met een zeiljacht in plaats van 4 knopen, 5 knopen snel kunt varen. Je ervaart de finesses van het zeilen en begrijpt hoe de wind, het zeil en jij samenwerken. Er zal theoretische uitleg worden gegeven en dit in de praktijk oefenen.
Aantal cursusdagen
De cursus duurt één dag. Je boekt de instructeur en de boot voor jezelf. Er wordt wel van je verwacht dat je een maat meeneemt. Dit kan een zeilvriendin, vriend of familielid zijn. Dit zorgt ervoor dat de instructeur zich kan focussen op de training en jouw leren en zich minder bezig hoeft te houden met het ‘maten’.
Prijs
Zeiltrim (dagtraining)
ma t/m do € 490 pd
vr t/m zo € 590 pd

De cursus wordt in principe op maandag gegeven.
Wil je een andere dag? Neem dan contact op via zeilen@zeilschoolzuiderzee.nl.

 • Voor max 4 personen.
 • De prijs is inclusief brandstof, koffie en thee.

(SEMI)GEVORDERDEN

Zwaar Weer-zeilen

Voor wie
Voor de thrillseerkers? Nee hoor! Voor iedereen die onder alle omstandigheden het schip en bemanning veilig van A naar B wil kunnen brengen en wil leren begrijpen wat te doen bij sterk verslechterende omstandigheden. Maar ook als jij minder ervaren bent en wilt meemaken hoe het is om onder zware omstandigheden op een schip samen te werken met mede-trainees en ervaren instructeur.
Wat leer je
Je leert hoe om te gaan met sterk verslechterende omstandigheden. Je zult merken dat de schepen prima om kunnen gaan met harde wind en regen. Je leert hoe jij als schipper verstandig omgaat met het materiaal en met jouw bemanning. Als schipper en maat leer je dat ook onder zware omstandigheden varen superleuk kan zijn.

Veiligheid boven alles! Met losse schoten, zwaar gereefd, druk voorin het zeil, de bemanning aangelijnd met windkracht 6 of 7 toch de regie houden? Je leert je aanpassen aan de omstandigheden, het weer en het schip. Een ervaring om nooit te vergeten.
Aantal cursusdagen
Deze cursus duurt één dag. Het weer is niet op bestelling te organiseren. Voor deze cursus kun je je intekenen. Als een reguliere training wordt afgeblazen vanwege de weersomstandigheden, bellen we jou met de vraag of je kunt.
Prijs
Zwaar Weer-zeilen (dagtraining)
ma t/m do € 190 pp per dag
vr t/m zo € 210 pp per dag

 • Max 3 deelnemers.
 • De prijs is inclusief brandstof, koffie en thee.
Meld je aan als geïnteresseerde, dan bellen we je als het weer deze cursus toelaat: zeilen@zeilschoolzuiderzee.nl

ALLE NIVEAUS

Nachtvaren

Voor wie
Voor iedereen die ervaring op wil doen in het donker. Hoe vaar je in het donker een haven binnen, op welke lampen moet je letten? Wil je samen met een ervaren instructeur ontdekken hoe het is om 's avonds te varen als schipper of als maat? Dan is de cursus nachtvaren iets voor jou.
Wat leer je
Je leert om in het donker te navigeren en te varen. De nadruk ligt op de tochtvoorbereiding, het inschatten van de omstandigheden, het omgaan met laterale boeien, kardinalen, havenhoofden, peilkompas, en natuurlijk de veiligheid van jezelf en je bemanning.
Aantal cursusdagen
De cursus duurt drie avonden. In het voor- en najaar is er op een aantal maandag- en donderdagavonden de mogelijkheid om deze training te volgen. Per avond zullen we ongeveer drie uur bezig zijn.
Prijs
Nachtvaren (3 avonden)
Drie maandagen of drie donderdagen achter elkaar € 240 pp.

Kijk in het boekingsformulier voor de beschikbaarheid. Wil je toch een andere dag? Neem dan contact op via zeilen@zeilschoolzuiderzee.nl.

 • Voor max 4 personen.
 • De prijs is inclusief brandstof, koffie en thee

GEVORDERDEN & INSTRUCTEURS

Masterclass Bootcamp

Voor wie
Deze training is bedoeld als je op minimaal CWO 3-niveau presteert of als je zeilinstructeur bent. Als jij wilt dat je trainer en coach op alle slakken zout legt, je nog beter wilt leren communiceren aan boord en het niet erg vindt als er op je vingers gekeken wordt door je mede-trainees en Jochem of Jaap, omdat je weet dat er altijd iets te leren is. En wil je vooral varen, varen en nog eens varen? Jouw trainer gebruikt de omstandigheden, je medetrainees en jouw leerwens om jou een nog betere schipper te laten worden! Heb jij de drive en het uithoudingsvermogen?
Wat leer je
Jij hebt het al laten zien dat je goed kunt zeilen en manoeuvreren en wij gaan er ook vanuit. We denken je door onze expertise en door de kennis van je mede-trainees een nog betere schipper te kunnen maken. En is die ervaring niet aan boord? Mooi, dan gaan we het gewoon proberen.

Spelen met de boot, de omstandigheden en bewust beter willen worden. Of het nu zeiltechniek, manoeuvreren, boottechniek, meteo, navigatie, tochtvoorbereiding betreft, noem maar op, ieder detail kan aan bod komen.

Wat je precies leert kunnen we van tevoren niet zeggen, maar dat je veel leert over je vaardigheden als zeiler en je vaardigheden als schipper weten we zeker. Of we op zoet blijven of ook naar zout gaan besluiten we samen.

Wil jij Jochem en Jaap ten voeten uit meemaken en beleven hoe het is om door een van deze twee mannen getraind en gecoacht te worden? Next level playing!

Aan deze training gaat een mondelinge intake vooraf. Zodra jij je hebt aangemeld, maken we een belafspraak zodat we kunnen kijken of dit product bij jou past en of wij bij jou passen.
Aantal cursusdagen
Deze cursus duurt 5 aaneengesloten dagen. Maximaal twee keer per jaar organiseert Zeilschool Zuiderzee een Masterclass Bootcamp. De groepsgrootte is maximaal drie trainees en de trainer.
Prijs
Vijfdaagse Masterclass
€1.250 pp

 • De prijs is inclusief brandstof, koffie en thee en 4 overnachtingen aan boord.
 • De prijs is exclusief lunch en diner, hiervoor wordt een boordkas gemaakt.
 • De instructeur is vrijgesteld van de boordkas.
 • Een groep is max 3 personen.