Veelgestelde vragen

Hier vind je veelgestelde vragen over onze cursussen, boekingen en voorbereiding op een cursus. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mailtje naar zeilen@zeilschoolzuiderzee.nl

Zeilen en covid-19
De veiligheid van deelnemers en instructeurs staat uiteraard voorop. Daarom vragen we iedereen voorafgaand aan een cursus de gezondheidscheck te doen en je te houden aan de richtlijnen van het RIVM. Wij doen dit ook.

Dat betekent:
 • Was zo vaak mogelijk je handen.
 • Hoest in je elleboog.
 • Verblijf zo veel mogelijk in de buitenlucht. Dus aan dek, op het terras of in het water.
 • Zorg voor goede ventilatie aan boord: ramen, luiken en deuren open.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze meteen weg.

Heeft u klachten?
Heeft u klachten die horen bij corona? Voorkom dat u andere mensen besmet.
 • Doe een zelftest. Bij een negatieve test, kunt u mee aan boord.
 • Test ook bij een milde verkoudheid, zoals een loopneus, keelpijn of hoesten.

Leer hier de algemene basisregels vanuit de overheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/algemene-coronaregels/basisregels

Cursusinformatie

Welke cursus is geschikt voor mij?
Dat hangt van jouw doel af. Wil je flottielje varen (onder begeleiding zelfstandig dagtochten varen) op de Middellandse Zee, dan is de vakantievoorbereiding passend voor jou. Maar wil je uiteindelijk echt zelfstandig op pad, ga dan voor de cursussen CWO jachtvaren. Wij bieden cursussen voor alle niveaus, van beginners tot (ver)gevorderden.
Moet ik zeilervaring hebben?
Nee, dat is niet nodig. Bij de CWO 1-cursus beginnen we bij het begin en komen een voor een alle facetten aan bod. Bij de ervaringstochten is er altijd een ervaren instructeur aan boord, dus kun je de tocht ook prima gebruiken om te kijken of je zeilen net zo leuk vindt als wij.
Wie geeft mij les?
Onze instructeurs zijn zeer enthousiast en deskundig met een eigen vaardigheidsniveau van tenminste van CWO 4. Zij hebben vele jaren zeilervaring en meer dan voldoende didactische en sociale vaardigheden om als schipper en instructeur op te treden. De instructeur is er op getraind om jou alles te laten oefenen en zal het roer bijna niet aanraken. Jij krijgt de kans om in je eigen tempo en op de bij jou passende manier te leren, hiervoor mag je in bij ons in een veilige omgeving fouten maken.
Krijg ik een diploma?
Gemiddeld duurt het halen van CWO 1 drie dagen en CWO 2 vijf dagen na het behalen van je CWO 1. Maar dit is altijd maatwerk. Gedurende de cursus houdt de instructeur jouw vorderingen bij op een leskaart. Deze worden besproken in evaluaties. Als je kiest voor meerdere korte cursussen gaat een andere instructeur verder met de af te tekenen punten van jouw niveau. Deze worden ook digitaal voor jou zichtbaar bijgehouden.
Gaat de cursus door met slecht weer?
Slecht weer bestaat niet, maar een veilige les is voorwaarde nummer één. Het zou dus kunnen dat we niet gaan zeilen, maar in de havenkom blijven of uitgebreider stil staan bij navigatietheorie. Mocht het zo zijn dat er in de cursus heel weinig tot niet gevaren kan worden, dan maken we in overleg een nieuwe afspraak om een les in te halen.

Daarnaast hebben we juist bij veel wind ook mensen die graag willen ontdekken wat zwaar weer-zeilen is. Hiervoor bieden wij een speciale training aan.
Heb ik een eigen hut?
We proberen ervoor te zorgen dat alle gasten een eigen hut hebben of met hun partner of familie een hut delen.
Op wat voor een boot krijg les?
Onze jachten hebben een lengte van 34-38 ft (10-12 m) en zijn van alle gemakken voorzien. Alle schepen beschikken over een ruime kombuis, drie hutten en alle CWO-uitrustingseisen.

Voorbereiding op een dagje zeilen

Moet ik een zeilpak meenemen?
Heb je een eigen zeilpak, prima! Maar dat is niet nodig, er zijn zeilpakken en reddingsvesten aan boord aanwezig. Het is wel handig waterdichte schoenen of laarzen mee te nemen.
Welke spullen neem ik mee aan boord?
Naast je normale garderobe en toiletartikelen kun je het volgende meenemen: een kussensloop (kussens zijn aan boord), een hoeslaken, een slaapzak, extra kleding, handdoeken, warm- en koudweerkleding, laarzen, zonnebril, zonnebrandmiddel, lippenbalsem, gymschoenen met witte zool en oordopjes.

Dit alles verpakt in een reistas of plunjezak (geen koffer!). Aan boord zijn voor alle bemanningsleden zeilpakken en reddingvesten aanwezig.
Hoe kan ik me voorbereiden?
Hoewel niet per se noodzakelijk, kan het toch zeer nuttig zijn u vooraf vast te verdiepen in het ‘Zeilerslatijn’ en de basisbegrippen. Dit komt het rendement van uw cursus zeker ten goede!

Aan boord tijdens de lessen gebruiken we het boek ‘Leidraad voor Kajuitjachtzeilers’ van Richard Vooren en onder redactie van onze oprichter/instructeur Jochem Ploegmakers. Dit boek is op de zeilschool aan te schaffen, maar kun je ook bestellen bij je lokale boekhandel.

 • Neem ook eens een kijkje op de site van het CWO.
 • Voor verdieping in meteo raden wij 'Het weer in kaart' van Henk Huizinga aan.
 • Met wekelijkse weerberichten van Henk Huizinga op ziltmeteo.nl ben je altijd goed voorbereid.

Boeken & betalen

Hoe boek ik een cursus?
Op elke pagina van de website vind je rechtsonder en rechtsboven in het navigatiemenu een algemene boekingsknop. Je kunt ook op de cursuspagina op 'boek nu' klikken. Dan kom je meteen bij de juiste cursus uit.

 • Open het boekingsformulier
 • Kies een cursus naar wens
 • Bekijk de beschikbaarheid en kies de dagen waarop je wilt gaan varen
 • Vul je persoonlijke gegevens in en bevestig je boeking
 • Je wordt nu naar een betaalomgeving gestuurd
 • Je krijgt een mail met accountgegevens van ons boekingsprogramma VikingBooking
 • En je ontvangt bij een geslaagde betaling een mail ter bevestiging
Kan ik met iDeal betalen?
Ja, je kunt bij ons betalen met verschillende betaalmogelijkheden:

 • iDeal (je eigen bank)
 • creditcard (binnenkort)
 • Belgische en Duitse banken
Krijg ik een bevestiging?
Als je boeking en betaling zijn geslaagd, krijg je een bevestiging per mail van ons toegestuurd. Een week voor vertrek krijg je nog een reminder en 1 dag voor vertrek ontvang je een sms met waar je precies moet zijn in de haven.